Tietosuojavastaavan roolit

Tästä pääset etusivulle

Mikä on tietosuojavastaava?

Tietosuojavastaava on asiantuntija, jonka pitää toimia rekisterinpitäjän apuna ja tukea rekisterinhallitsijaa lakisääteisten velvoitteiden saavuttamisessa.

Tietosuojavastaava toimii organisaation sisäisenä asiantuntijana, joka seuraa henkilötietojen oikeanlaista käsittelyä ja auttaa säännösten seuraamisessa ja noudattamisessa.

Tietosuojavaltuutetut pankeissa

Pankkien toimintaa säätelee laki, joka velvoittaa rahoituslaitokset tunnistamaan asiakkaansa. Näin ollen pankin tulee muun muassa todentaa asiakkaidensa henkilöllisyydet. Asiakkaan tulee pyynnöstä näyttää esimerkiksi passi, henkilökortti tai ajokortti.

Milloin rahoituslaitos tai pankki pyytää todennusta?

Jos asiakas hakee esimerkiksi lainaa tai tavoitteena on luottojen yhdistäminen, hänen tulee todentaa henkilöllisyytensä pankille.

Rahoituslaitoksen täytyy myös aina pystyä osoittamaan viranomaisille, miten kukin asiakas on tunnistettu, mihin asiakirjaan tai tietoihin tunnistaminen on perustunut ja kuka asiakkaan on tunnistanut. Tietojen tallentaminen on perusteltua henkilötietojen käsittelyn tarkoituksen kannalta.

Pankin tietosuojavastaavalla on oltava mahdollisuus raportoida toiminnasta yrityksen johdolle. Tietosuojavastaava tulee kutsua säännöllisesti pankin johdon kokouksiin.

Tietosuojavastaavan näkemykselle annetaan aina asianmukainen painoarvo. Mahdollisissa erimielisyystilanteissa on hyvä dokumentoida perusteet, joiden vuoksi tietosuojavastaavan neuvoa ei noudateta.

Pankit siis käyttävät henkilötietoja ennalta suunniteltuihin ja asiakkaille kerrottuihin tarkoituksiin. Kerätyt tiedot ovat tarpeellisia, jotta finanssitalot voivat tarjota asiakkaille palveluita taikka täyttää sitova velvoitteet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *